Sommaren är till för utflykter och upplevelser. I och runt Vimmerby finns det något som passar alla.

Kliv in i filmernas Katthult och Bullerbyn , pussa på en femhundrakilos älg i Smålands finaste älgpark, beundra en av världens mest kompletta samling motocrosscyklar, ta en hästvagnstur genom kulturlandskapet. Känn adrenalinet pumpa på hög höjd, gå på bondgårdsvisning, spendera en dag på eller i sjön, känn vinden i håret från cykelsadeln, låt museer och visningar inspirera dig och ta del av alla andra fantastiska aktiviteter runt omkring. 

En sommar av upplevelser!

Björkbackens Äventyrsgolf och vattenlekplats

Utmana varandra på en runda äventyrsgolf, eller svalka er efter en solig dag i vattenlekparken. Lockar inte vattnet ligger kommunens största lekpark precis intill. 

Bullerbyn

Hoppa i hö, avnjut en våffla och känn den idylliska bullerby-känslan vid de tre små husen i Sevedstorp.

Cykla i filmlandskapet Småland

Korgcykling när den är som bäst, i skogen, på stigar och tillsammans. Årets nyhet för cykelentusiasten. Följ leder fyllda utav filmhistoria och vacker natur, från en timme till en dags cykling. 

Eriksgården

En dag hos djuren och naturen på Eriksgården spenderas på ryggen av trygga gotlandsruss eller i vagn bakom ståtliga ardennerhästar. 

Filmbyn Småland

Kliv in i filmens värld med kulisser och rekvisita från Astrid Lindgrens filmer och en interaktiv våning med karaokebås och AR-teknologi som låter dig hoppa över helvetesgapet och hissas upp likt Ida i flaggstången. 

Golfa i Vimmerby

Tobo golfbana, Vimmerby Golfakademi och Gullringens golfbana bjuder in till långa och korta rundor på 9 eller 18 hål. Varför inte testa turen i ett av Sveriges mesta hole-in-one-hål hos Tobo? 

Grållemuseet

Den gamla logen i utkanten av Vimmerby är hem åt flera gamla Grålletraktorer med alla möjliga tillbehör. Varje pryl har en historia som gärna berättas. 

Ingebo Hagar

Gör en guidad bondgårdstur genom kretsloppsbyn och besök både djur och natur i den härliga miljön. En fika längs med vandringslederna. 

Kalles Lek & Lattjo

Lek och lattja hos Kalle. Hoppa, kana och spring i det undervattentematiserade leklandet. Eller varför inte utmana familjen på glow-in-the-dark-golf?

Kanotpaddling i Stångån, på Nossen och Yxern

Till ljudet av porlande vatten och kvittrande fåglar glider ni tyst fram på den vackra Stångån. Den tysta paddlingen ger er chansen att få se rådjur, fåglar eller andra djur vara nere vid ån och dricka vatten.

För er som föredrar friheten i öppna vatten är en rundtur i Krön, Nossen eller Yxern det perfekta alternativet. Packa ihop en matsäck, samla familjen eller några vänner och ge er ut på ett kanotäventyr!

Kanotuthyrning Krön, Kröngården 0492-600 02 eller Smålandsbyn 0492-122 59 Kanotuthyrning Yxern, sms till 0701404440 eller mail till marie.alser@gmail.com.

Katthult 

Välkomnandes av djur och en idyllisk smålandsgård gör ni ett besök i filmernas Katthult. Se flaggstången som Ida hissas upp i flaggandes i vinden och känn barndomsminnen om Emil i Lönneberga komma till liv i lek och skoj hos besökare. 

Lådbilsfabriken
Få kvarterets snyggaste lådbil med en byggsats från Vimmerbys egen Lådbilsfabrik, lite färg och fantasi. Sommaren på Lådbilsfabriken bjuder även på provkörning och aktiviteter på det nybyggda eventtorget framför fabriken. Håll koll på Facebook för tider. 

Mariannelunds Karamellkokeri

Efter traditionellt recept från 1929 bakas godis och karameller i det lilla huset i Mariannelund. Polkagrisar, mintkyssar, teaterkonfekt och ett 40-tal andra delikatesser finns såklart för att fylla upp förrådet med. 

MX World Collection

En europaunik samling av motocrosscyklar och speedwaycyklar pryder lokalerna på MX World Collection. Speciella fabrikscyklar och crossar körda av kända förare samt ett flertal världsmästarcyklar är bara några av de guldkorn som finns att beskåda.

Smalspåret

På den smala järnvägen mellan Hultsfred och Västervik slingrar sig de gulorangea rälsbussarna fram i smålandslandskapet. Hoppa på i Tuna och se Småland öppna upp sig. 

Stadsmuseet Näktergalen

I det lilla huset från 1700-talet med tak och väggmålningar bjuds ni in att ta del av hela Vimmerbys historia. Från den permanenta utställningen om stadens utveckling till säsongens utställning om ”Gamla Vimmerby, staden mellan tullarna” som även innehåller lite smakprov på nästa års leksaksutställning. 

Stadspromenader i Astrid Lindgrens fotspår
Följ med på en promenad genom Astrid Lindgrens Vimmerby. En historisk vandring förbi platser fyllda med anekdoter och inspiration som inspirerat Astrid Lindgrens författarskap. 
Vandra i Vimmerby

Bredare gångvägar blandat med slingriga stigar och branta bergpartier gör att det finns något som passar alla under en dag i skogen. Ta med picknickkorgen, blåbärsbyttan eller varför inte göra upplevelsen till en flerdagarstur och packa ner tältet.

Wimer Bike Park

Från en härlig flowtrack till utmanande leder från 3,3-7,7 kilometer. Wimer Bike Park utmanar rutinerade cykelfantaster lik väl som nybörjare på stigcykling. 

Vimmerby Adventure

Spränga din bekvämlighetszon och utmana både kropp och sinne på Vimmerby Adventures 8 olika höghöjdsbanor med över 80 stationer och hinder bland trädtopparna. Från 1,5 meter till den svarta banan på 18 meters höjd och en total längd av 1,5 kilometer zipline kommer adrenalinet pumpa under hela besöket. 

Vimmerby Campings sommaraktiviteter 

Upplev Nossen stående på en padelboard, paddlandes i en kanot, trampandes i en trampbåt eller från den mysiga drömflotten. Håller du dig hellre på land finns minigolf, sjöbastu och en fantastisk uteservering. 

Virum Älgpark

Har du alltid drömt om en puss av en älg? Hos Virum Älgpark får du följa med in i hägnet och uppleva närheten till den ståtliga skogens konung. 

Visans Skepp
En skeppssättning med 40 av de vackraste visorna och psalmerna från 1900-talet inblästrade på höjden intill dammen i Storebro. Sjung visorna tillsammans eller bara njuta av utsikten över sjön.
Åbros Bryggerivisningar
Följ med på en guidad tur bland jästankar, tappkranar och flasklinjer på Åbro Bryggeri. Sveriges äldsta familjebryggeri och ett av Europas modernaste med kanske det finaste microbryggeriet Lilla Åbro placerat precis intill restaurangen. Saknar ni en upplevelse i listan, kontakta emelie@vimmerby.com

Checka ut hemifrån

Kom hemifrån och spendera en natt eller två och njut på hotell, camping eller i en stuga i lugn miljö. Ta med spelet som spelats allt för sällan, boken som ligger högst upp på läslistan eller bara slappna av i en ny miljö.

Björkbackens Karaktärshotell, Traktorgatan 3, 598 30 Vimmerby, 0492-798 90

Bo i Karaktärshotellets mysiga rum, på den härliga campingen eller i den mysiga stugbyn. Nära till både stad och upplevelser.

Eriksgården, Fjälster 610, 598 93 Vimmerby, 070-245 33 17

Vakna upp i en stuga i Fjälster. Med djuren runt hörnet och naturen precis intill är den en upplevelse för alla åldrar. 

Fredensborgs Herrgård, Fredensborg 120, 598 91 Vimmerby, 0492-306 00

Med ljusa rum i vacker herrgårdsmiljö precis intill Tobos 18-hålsbana bor ni prefekt i Fredensborg. 

Hotell Ronja, Stora Mässhallsgatan 16, 598 40 Vimmerby, 0492-167 00

Med gymmet precis runt hörnet, en avslappnande relaxavdelning med inbjudande pooler och bastu bor du som en riktig livsnjutare på Hotell Ronja. 

Ingebo Hagar, Ingebo 107, 598 91 Vimmerby, 070-658 32 12

Bo i röda små stugor, kolarkojan eller Tant Agnes Pensionat mitt i den småländska idyllen hos Ingebo Hagar. 

Körsbärskullen, Körsbärsvägen 9, 598 91 Pelarne

Längs med Sevedeleden bor du i den mysiga gamla skolan i Pelarne. Naturen väntar på er!

Lidhem, Lidhem 178 598 94 Locknevi, 0492-701 00

Kom bort från buller och stress i Lidhem. Lugn, tystnad och harmoni i naturen. 

Mossebo Gästhem, Mossebo 121,  59891 Pelarne, 0492-910 16

I den lugna och fridfulla miljön med anrika rum omgivna av en stor trädgård njuter ni av ligger Mossebo Gästhem.

Oxgården, Bullerbygatan 2, 598 34 Vimmerby, 0492-188 70

En vistelse på Oxgården och du har alla smultronställen precis runt hörnet. Just nu med det perfekta veckoerbjudandet!

Storebro Herrgård, Ivars gränd 8, 598 70 Storebro, 076-016 17 50

Mycket historia göms i den vackra herrgården i Storebro. Bo kungligt i något av de unika rummen. 

Smålandsbyn, Hultsfredsvägen 34, 598 40 Vimmerby, 0492-122 59

Det gula lilla pittoreska huset med över 200 års historia bjuder in er till ett riktigt sommarparadis. Bo i små småländska stugor eller självaste Villa Gulekul med lekmöjligheter i massor precis runt knuten.

Vimmerby Camping, 598 93 Nossenbaden, 0492-314 10

En stuga, ett tält eller en husvagn. Möjligheterna att bo på Vimmerby Camping är många. Alla kommer med Vimmerbys favoritsjö precis intill. 

Vimmerby Stadshotell, Stora Torget 9, 598 37 Vimmerby, 0492-121 00

I Vimmerbys anrika stadshotell bor du mitt i centrala Vimmerby. Slappna av i något av de nyrenoverade rummen och njut av kvällens middag på uteserveringen. 

Vimmerby Stugby, Stolpetorp 111, 598 96 Tuna, 0492-501 44

Njut av skogen, sommaren och varandra i den härliga naturmiljön omsluter Vimmerby Stugbys stugor. 

Vimmerby Vandrarhem, Järnvägsallén 12, 598 35 Vimmerby

I centrala Vimmerby med närhet till allt bor ni bekvämt på Vimmerby Vandrarhem. 

Saknar ni ett boende i listan, kontakta emelie@vimmerby.com