19 juli – Hänförande vyer

Total stillhet, hänförande vyer när man tar utflykten till högre höjder. Stigande bergspartier och tuff terräng lönar sig ofta för de bästa utsikterna. Och det finns gott om utsiktsplatser att njuta av Vimmerby och dess landskap på.

I stigande svårighetsskala hittar du ett par favoriter att ta dig an under sommaräventyren.

Vårens tidiga körsbärsblomning från Lindtorps Kulle.

Lindtorps Kulle

Fantastiska Djursdala och Lindtorps Kulle, ett givet första stopp för den som vill njuta av en lättillgänglig utsikt. Med ett böljande landskap, gröna ängar och åkermarker levererar utsikten genom alla årstider. Vårens körsbärblomning och backsippor, den färgglada hösten, den förhoppningsvis snötäckta vintern och nu, sommaren och dess grönska i all sin prakt.

Hösten vid Gisseskalle.

Gisseskalle

Utsikten som väntar är värd vandringen upp på Gisseskalle. Längs bredare eller smalare stigar leds ni uppåt för att sedan direkt mötas av den glittrande sjön Gissen omsluten av den småländska skogen när den är som vackrast. Sitt ner och njut av vyn som i nästan alla väder stäcker sig utsikten hela vägen till Vimmerby.

I riktning mot utsikten vid Djupedalsberget.

Djupedalsberget

207,5 meter över havet mäter Djursdalarundans högsta punkt, Djupedalsberget. Utsiktsskylten pekar mot en smal skogsstig som leder rakt ut i skogen. Väl framme på bergavsatsen, bakom ståtliga tallar bjuder utsikten på sjön Kröns stilla vatten och en skymt av vackra Södra Vi. Fortsätt den sju kilometer långa rundan runt och gör utflykten till en halvdagarstur.

Vyn från Korpeberget.

Korpeberget

Omgiven av myter och sägner ligger Amaliagrottan, en imponerande blockgrotta precis vid Försjön längs med Sevedeleden. Följer ni sedan leden och påbörjar den mäktiga stigningen upp på Korpeberget belönas ni med en fantastisk utsikt över smålandsskogarna.

Solnedgång från Idhöjden.

Idhöjden

Norra Kvills Nationalpark och den småländska trollskogen är en fantastisk upplevelse. Förbi omkullfallna träd och mossbeklädda stenblock leds ni genom skogen som fått leva fritt och vuxit sig både stor och gammal under 150 år. Runt Stora Idgölens näckrosfyllda vatten sjunger tofsmesen och den utmanande vandringen i den steniga naturen med en tuff stigning upp till Idgölens utsiktsplats är värt varje steg när ni når den vackra utsiktsplatsen med en magnifik vy över Rumskullaskogen.

Stångån slingrar fram i hösten vid Övrakulla.

Övrakulla

En sista utsiktsplats som är värd att nämna finns i Övrakulla utanför Rumskulla. Förbered er på en tuff stigning över sten och stock upp mot toppen. Förbi en spännande dalgång där mystiken börjar tätna och upp längs berget finns når ni en märklig ravin som har fått namnet Silvergata. Sägner säger att namnet kommer av de tjuvar som gömde kyrksilvret de stal från Rumskulla kyrka här år 1851. Väl framme på utsiktsplatsen kan ni njuta av den totala stillheten och blicka ut över Stångån som ringlar förbi genom dalen.